EVO KOJE ŠKOLE SU ZAVRŠILI ČLANOVI ŽIRIJA ZVEZDA GRANDA: Od pravnika, ekonomista i učitelja..

Malo je poznato kojim profesijama su htjele da se bave naše najveće zvezde, a produkcijski žiri popularnog šou-programa ne priča često o školovanju

Stručni žiri televizijskog šou-programa “Zvezde Granda” neretko ukrade šou pevačima koji se takmiče, a njihove rasprave, šale i gestovi tokom emisije prepričavaju se danima nakon emitovanja. Ana Bekuta, Dragan Stojković Bosanac, Marija Šerifović, Jelena Karleuša, Đorđe David i Viki Miljković su fantastična šestorka koja ne prestaje da intrigira javnost, a neizostavni dio ekipe su i tvorac šoua Saša Popović, odnedavno penzioner, i Snežana Đurišić, koja je urednik muzičkog programa “Grand” televizije. 

Dobro poznata lica srpske estrade proslavila su se brojnim hitovima, održali su stotine koncerata, imaju milione fanova, a malo ko zna šta su po vokaciji. Od pravnika do glumaca, ne biste mogli ni da pretpostavite koju školu je završio svaki član žirija.

Nestašna gimnazijalka čiji je IQ 153

jelena-karleusa

Jedna od najvećih regionalnih zvezda, Jelena Karleuša (42), več više od dvije decenije vlada estradnim nebom, a zbog toga što nema dlake na jeziku i ne libi se da uđe u sukob sa bilo kim ko joj se konfrontira, s ponosom nosi titulu “Mala od skandala”. Vlasnica najvećih hitova “Tihi ubica”, “Upravo ostavljena”, “Zovem se Jelena”, “Bankina”, “Slatka mala” i mnogih drugih, iza sebe ima brojne koncerte koje posećivalo po više desetina hiljada ljudi, a fanove broji u milionima.

Kako je sama više puta isticala, kroz školovanje nikada nije imala mnogo prijatelja, naročito među vršnjacima. Više je voljela da bude u društvu starijih osoba sa kojima je razgovarala, dok joj njeni vršnjaci uopšte nisu bili zanimljivi. Tvrdi da se među njima osjećala kao vanzemaljac u kokošinjcu što objašnjava svojim koeficijentom inteligencije koji je na testu iznosio 153. Poslije osnovne škole, upisala je Zemunsku gimnaziju, a pohađala je muzičku školu i bila je član hora. Od instrumenata svira flautu.

Pravnik koji je izabrao harmoniku

636957-sasa-popovic-ls

Medijski mag i jedan od tvoraca “Grand” produkcije, Saša Popović (66), nedavno je prodao svoj udio “Granda” i zvanično se penzionisao. Iako ne postoji nešto što u svojoj karijeri nije postigao, a da je želio, Saša je i dalje neizostavni član produkcijskog žirija šoua “Zvezde Granda”. Saša, koji je karijeru počeo u “Lira šou” bendu, pronašao je Lepu Brenu, koja je tada bila studentkinja, angažovao je da nastupa sa njima i ubrzo su postali “Slatki greh”. Ostalo je već istorija, a tvorac najvećih hitova, sa svojom partnerkom Lepom Brenom izgradio je pravu muzičku imperiju, zvanu “Grand”. 

Podatak koji je manje poznat javnosti je da je Saša muzičku školu upisao na nagovor oca, te je sate provodio vežbajući harmoniku, dok je njegova prva želja bila da igra fudbal. Od profesionalne karijere u fudbalu je odustao, ali je po pitanju školovanja ponovo poslušao tatu, te je na njegov nagovor upisao Pravno-ekonomski fakultet u Novom Sadu. Ipak, tom profesijom se nikada nije bavio.

Evrovizijska pobjednica završila menadžment

marijas

Najraskošniji vokal naše muzičke scene, Marija Šerifović (35), svoju zemlju Srbiju, učinila je najponosnijom 2006. godine kada je sa pjesmom “Molitva” odnela pobjedu na najvećem muzičkom festivalu u Evropi, svima poznatom takmičenju “Evrovizija”.

Marija je osnovnu školu i gimnaziju završila u Kragujevcu. Pohađala je i nižu muzičku školu, ali nije nastavila muzičko obrazovanje. Po dolasku u Beograd upisala je Fakultet za menadžment, a onda je započela karijeru kao nasljednica Verice Šerifović, svoje majke, i ubrzo napravila veću karijeru nego što je bilo ko očekivao.

Roker i glumac

david1

Đorđe David (56), jugoslovenski je i srpski glumac, ali je najpoznatiji kao bivši pjevač bendova Generacija 5 i Fuzzbox, a trenutno je aktuelni frontmen grupe Death Saw. Još ranije je isticao da je kao dečak maštao o tome da postane glumac. 1983. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Glumio je u brojnim predstavama, kao i u filmovima „Šmeker“, „Prokleti pas“ i „Tamna strana sunca“. Poznati pjevač pojavio se i u serijama „Vuk Karadžić“ i „Sinđelići“. Ipak, njegov glavni izbor je muzika. Đorđe se u velikom stilu vratio kao član žirija “Zvezda Granda” i izgleda da tu “pliva” najbolje.

Bekuta željela da bude učiteljica

5e24cdf0-567c-47c2-96f5-65780a0a0a64-ana-bekuta5-690x480

Ana Bekuta (61), rođena Nada Polić, je srpska pjevačica narodne muzike. Bekuta je vlasnica najvećih hitova na srpskoj narodnoj muzičkoj sceni. “Kralj ponoći”, “Treba vremena”, “Zlatiborske zore” i mnogi drugi hitovi neizostavne su numere na svakom srpskom veselju, a njenoj velikoj karijeri svjedoče i brojni koncerti koje je imala tokom četiri decenije duge karijere.

Ana je rođena u mjestu Banja blizu Priboja, gdje je završila gimnaziju. Njena prvobitna želja bila je da postane učiteljica što je naišlo na majčino odobravanje. Međutim, otac Branko koji je svirao frulu, podržao ju je u namjeri da se bavi muzikom.

Folk zvijezda završila muzičku akademiju

Viki Miljković (45) je srpska turbo folk pjevačica koja je karijeru započela 1992. godine. Popularnost je doživjela zahvaljujući pesmama „Bajadere“, „Mariš li, mariš li“, „Crno na belo“, „Obeležena“, „Mahi, mahi“ i drugima. 2016. godine postaje stalna članica žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, u kojem često vodi rasprave s Jelenom Karleušom.

U Nišu je završila Osnovnu školu Maršal Tito i Srednju muzičku školu Dr. Vojislav Vučković. U Prištini je 1989. godine upisala, a kasnije i završila muzičku akademiju, teoretski smjer, i postala profesorka muzike.

Kompozitor sa prava prešao na ekonomiju

bosanac2

Dragan Stojković Bosanac (66) je čuveni harmonikaš, kompozitor, producent i aranžer. Sarađivao je sa brojnim zvezdama narodne muzike, poput Halida Bešlića, Šabana Šaulića, Vesne Zmijanac, Nade Obrić, Biljane Jevtić, Šerifa Konjevića i drugih. Ipak, široj javnosti postao je poznat prije sedam godina kao član žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“.

Rođen je u Sarajevu, odrastao u Konjicu, a od 70-ih godina živi i radi u Beogradu. Oženjen je Dunjom Stojković s kojom ima dvoje djece sina Aleksandra i ćkerku Aleksandru.

U gimnaziji je počeo da se zabavlja sa svojom sadašnjom suprugom Dunjom. Zajedno su 1974. godine krenuli na fakultet u Beogradu – Dunja na ekonomiju, a Dragan na pravo. Ipak, nakon dve godine provedene na Pravnom fakultetu odlučio je da se upiše na Ekonomski fakultet na kojem je kasnije diplomirao.

Solo pjevačica zvijezda narodne muzike

snezana1

Snežana Đurišić (61) je srpska pjevačica narodne muzike, najpoznatija po pesmama „Odakle si sele“, „Kiše“, „Srna“, „Pričaj mi, pričaj“, „Kleo se, kleo“, „Imena mi mog“ i drugima. Sa deset godina počela je da se bavi pjevanjem, a pet decenija kasnije važi za jednu od najproslavljenih pjevačica sa naše scene.

Rođena u Gornjem Milanovcu, a do 1971. godine je živjela u Kraljevu. Još od ranog detinjstva pokazivala je izuzetnu muzikalnost, a to je prvo uočio njen otac, a potom i učitelj u muzičkoj školi u Kraljevu. Često je nastupala kao solista sa školskim horom, a prvi put je pjevala pred publikom u Domu društvenih organizacija u Kraljevu. Nastavila je da se školuje u prestonici, gde je i završila srednju muzičku školu, odsek za solo pjevanje. Par dana nakon što je napunila 18 godina udala se za harmonikaša Slobodana Gvozdenovića.

(Telegraf.rs)